Μικρά τίπς για υγιεινή διατροφή....το λίπος!
Σελίδα 1 από 1
Μικρά τίπς για υγιεινή διατροφή....το λίπος!
Ίσως ήδη έχετε αλλάξει συνήθεια και, αντί να τηγανίζετε το φαγητό σας, να το ψήνετε. Αυτό σίγουρα βοηθάει, υπάρχουν όμως πολύ περισσότερα που μπορείτε να κάνετε.
Το 1/3 περίπου από τα λιπαρά που καταναλώνει ο μέσος καταναλωτής προέρχονται από γαλακτομικά προιόντα και ιδιαίτερα από το βούτυρο και το γάλα.
Το 1/4 περίπου προέρχεται από μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη και έλαια και το 1/6 από άλλα προιόντα, όπως πατατάκια, μπισκότα, τούρτες κλπ.
Πολλές φορές συγχέουμε τα διαφορετικά είδη λίπων.
Βασικά υπάρχουν δύο τύποι: τα κορεσμένα λίπη και τα ακόρεστα. Τα τελευταία περιλαμβάνουν μία ειδική ομάδα που λέγεται πολυακόρεστα λίπη. Η διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στη χημική του σύσταση.
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ
Κορεσμένα λίπη διαθέτουν τα ζωικά λίπη, το κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό) και τα γαλακτομικά προιόντα (γάλα, τυρί, βούτυρο). Επίσης υπάρχουν σε ορισμένα φυτικά λίπη, όπως στο λάδι καρύδας, στο φοινικέλαιο, και στα γλυκά, στα μπισκότα, στις σοκολάτες, στα μαγειρικά λίπη, στις σκληρές μαργαρίνες και στις σάλτσες.
Ορισμένες φορές αυτά τα λίπη αναφέρονται στα περιεχόμενα των συσκευασιών σαν υδρογονωμένα φυτικά λίπη-έλαια._
Η κατανάλωση πολλών λιπαρών δημιουργεί δύο κυρίως προβλήματα. Πρώτον έχουν πολλές θερμίδες και οδηγούν στο να γίνει κανείς υπέρβαρος και τελικά παχύσαρκος.
Δεύτερον, τα πολλά κορεσμένα λίπη είναι συνδεδεμένα για καρδιακά νοσήματα.
Όσο περισσότερα κορεσμένα λίπη τρώει κανείς, τόσο αυξάνει η χοληστερίνη στο αίμα. Η χοληστερίνη συγκντρώνεται στο εσωτερικό των αρτηριών, και ειδικότερα της καρδιάς, και εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας τελικά σε έμφραγμα. Τα ακόρεστα λίπη δεν αυξάνουν τη χοληστρίνη όσο τα κορεσμένα, ενώ ο οργανισμός μας χρειάζεται μία μικρή ποσότητα από αυτά σαν δομικό συστατικό των κυττάρων του. Έτσι, θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να περιορίσει την ολική ποσότητα λιπών που καταναλώνει, ενώ όταν τρώει λιπαρά πρέπει να προτιμά εκείνα που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα.
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ
Υπάρχουν σε μερικά φυτικά έλαια, όπως πχ ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και λάδι σόγιας, με αρκετή μαργαρίνη (που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα), στους ξηρούς καρπούς και σε ψάρια, όπως η πεστροφά, ο γαύρος, η σαρδέλα κλπ.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ
Διαλέξτε μία μαργαρίνη πλούσια σε πολυακόρεστα, ή κάποιο άλλο προιόν με χαμηλά λιπαρά αντί για βούτυρο, σκληρή μαργαρίνη ή απλή μαλακή μαργαρίνη, ή χρησιμοποιήστε λιγότερη ποσότητα.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αντί για κρέμα γάλακτος, γάλα εβαπορέ ή συμπυκνωμένο γάλα. Θυμηθείτε ότι μερικές συνθετικές κρέμες έχουν τα ίδια λιπαρά με την κανονική κρέμα.
Αν σας αρέσει το τυρί, προτιμήστε αυτά που έχουν λιγότερα λιπαρά.
Το 1/3 περίπου από τα λιπαρά που καταναλώνει ο μέσος καταναλωτής προέρχονται από γαλακτομικά προιόντα και ιδιαίτερα από το βούτυρο και το γάλα.
Το 1/4 περίπου προέρχεται από μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη και έλαια και το 1/6 από άλλα προιόντα, όπως πατατάκια, μπισκότα, τούρτες κλπ.
Πολλές φορές συγχέουμε τα διαφορετικά είδη λίπων.
Βασικά υπάρχουν δύο τύποι: τα κορεσμένα λίπη και τα ακόρεστα. Τα τελευταία περιλαμβάνουν μία ειδική ομάδα που λέγεται πολυακόρεστα λίπη. Η διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στη χημική του σύσταση.
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ
Κορεσμένα λίπη διαθέτουν τα ζωικά λίπη, το κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό) και τα γαλακτομικά προιόντα (γάλα, τυρί, βούτυρο). Επίσης υπάρχουν σε ορισμένα φυτικά λίπη, όπως στο λάδι καρύδας, στο φοινικέλαιο, και στα γλυκά, στα μπισκότα, στις σοκολάτες, στα μαγειρικά λίπη, στις σκληρές μαργαρίνες και στις σάλτσες.
Ορισμένες φορές αυτά τα λίπη αναφέρονται στα περιεχόμενα των συσκευασιών σαν υδρογονωμένα φυτικά λίπη-έλαια._
Η κατανάλωση πολλών λιπαρών δημιουργεί δύο κυρίως προβλήματα. Πρώτον έχουν πολλές θερμίδες και οδηγούν στο να γίνει κανείς υπέρβαρος και τελικά παχύσαρκος.
Δεύτερον, τα πολλά κορεσμένα λίπη είναι συνδεδεμένα για καρδιακά νοσήματα.
Όσο περισσότερα κορεσμένα λίπη τρώει κανείς, τόσο αυξάνει η χοληστερίνη στο αίμα. Η χοληστερίνη συγκντρώνεται στο εσωτερικό των αρτηριών, και ειδικότερα της καρδιάς, και εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας τελικά σε έμφραγμα. Τα ακόρεστα λίπη δεν αυξάνουν τη χοληστρίνη όσο τα κορεσμένα, ενώ ο οργανισμός μας χρειάζεται μία μικρή ποσότητα από αυτά σαν δομικό συστατικό των κυττάρων του. Έτσι, θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να περιορίσει την ολική ποσότητα λιπών που καταναλώνει, ενώ όταν τρώει λιπαρά πρέπει να προτιμά εκείνα που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα.
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ
Υπάρχουν σε μερικά φυτικά έλαια, όπως πχ ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και λάδι σόγιας, με αρκετή μαργαρίνη (που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα), στους ξηρούς καρπούς και σε ψάρια, όπως η πεστροφά, ο γαύρος, η σαρδέλα κλπ.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ
Διαλέξτε μία μαργαρίνη πλούσια σε πολυακόρεστα, ή κάποιο άλλο προιόν με χαμηλά λιπαρά αντί για βούτυρο, σκληρή μαργαρίνη ή απλή μαλακή μαργαρίνη, ή χρησιμοποιήστε λιγότερη ποσότητα.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αντί για κρέμα γάλακτος, γάλα εβαπορέ ή συμπυκνωμένο γάλα. Θυμηθείτε ότι μερικές συνθετικές κρέμες έχουν τα ίδια λιπαρά με την κανονική κρέμα.
Αν σας αρέσει το τυρί, προτιμήστε αυτά που έχουν λιγότερα λιπαρά.
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|